Besøg af AQHA’s ledelse
Den 9.-12. december fik DKQHA fint besøg fra USA, da AQHA’s præsident, Norman Luba, hans kone, Dr. Lorraine Luba, AQHA’ internationale direktør, Sierra Kane og PhD-studerende fra Texas A&M University, Rafael Martinez, aflagde Danmark et visit. Besøget skete i forbindelse med DKQHA’s afholdelse af QSP reproduktionsseminar. DKQHA’s formand og kasserer, Sofie Lindholm og Casper Dohn, deltog i amerikanernes aktiviteter under besøget.
Torsdag
Torsdag besøgte Norman og Lorraine Natasha Møller (AQHA prof. Horseman og Futurity Manager) og Poul Møller (AQHA Director Emeritus) på Kumlegaard QHs. Natasha og Poul gav en rundvisning, og fortalte om deres byggeri, avlsprogram og træningsprogram. Natasha har desuden ansøgt om frostsæd gennem QSP-programmet.
Efter rundvisningen bød Kumlegaard QHs på kaffe, hvor præsidenten fik mulighed for at fortælle om det primære fokus i hans præsidentperiode, hvilke initiativer han har igangsat og hvad han har opnået i 2021. Norman Luba har haft stor fokus på at omdanne AQHA fra en foreningsstruktur til en virksomhedsstruktur. Alle afdelinger har fået konkrete vækstmål at arbejde efter, og der er igangsat en bedre opfølgning med de projekter, der bliver vedtaget på convention. Et eksempel herpå er det nye L1-udklasningssystem i Europa, som blev vedtaget før 2017, men stadig ikke er implementeret, fordi AQHA’s ledelse ikke har fulgt nok op på det. Derudover har Norman Luba haft stort fokus på AQHA’s digitaliseringsproces og “core business”. Tidligere har AQHA drevet deres egen trofæ-virksomhed, og ansat deres egne softwareudviklere. Norman Luba har haft mere fokus på at bringe AQHA tilbage til deres kerneopgave: at varetage racens interesser. Derfor har de lukket for de små undervirksomheder og i stedet ansat konsulenter og tilkøbt sig services i allerede-eksisterende og velfungerende virksomheder. Norman Luba er desuden meget opmærksom på, at den nuværende hjemmeside og software ikke er brugervenlig og nutidig. Der arbejdes hårdt på en ny software (der selvfølgelig også fungerer som app), hvor man som medlem har et dashboard, når man logger ind på aqha.com. På dette dashboard kan man se ting som “pending work”, resultater, betalinger, medlemsskaber osv. Fx ville man under registreringsprocessen kunne logge ind, og se at der under pending work stod “registration in proces. Waiting for DNA test resultats”, og dermed vide hvor langt man var i processen. Mange spændende initiativer, som vi ser frem til at få glæde af i fremtiden!
Efter besøget på Kumlegaard, tog Norman Luba, Lorraine Luba, Sofie Lindholm og Casper Dohn på restaurant i Roskilde. Her fik vi anledning til at diskutere de konkrete udfordringer vi møder i Danmark og Europa. Vi fik bl.a. snakket om udfordringer ved at rekruttere nye medlemmer til sporten, mangel på trænere, barrieren ved at man ofte er nødt til at købe en hest for at lære western og udfordringer i kommunikationen mellem europæiske medlemmer og AQHA. Vi fik brainstormet nogle gode ideer og konkrete løsninger. Der er lige nu en tendens i AQHA, men også i NRHA og APHA, hvor man kigger nærmere på de meget stramme “open-regler”. Der er et generelt ønske i sporten globalt om at åbne op for at amateur-ryttere må give lektioner og træning i mindre grad, uden at miste deres amateur-status.
Fredag
Fredag morgen sluttede Sierra Kane og Rafael Martinez sig til vores program. Dagen startede ud med et besøg hos Hillerød Hestedyrlæger. Kiwa Riis-Olesen, der driver Hillerød Hestedyrlæger er nemlig den ene af vores reproduktionsdyrlæger. Kiwa er specialiseret i reproduktion og gav os en spændende rundvisning på deres sted, og fortalte om hendes reproduktionsprogram. Efterfølgende bød Kiwa på morgenbrød og kaffe i personalestuen. Her fik vi en spændende snak om reproduktion, Quarter Horses og ikke mindst QSP.
Efterfølgende kørte vi til Fredensborg Slot, hvor vi gik en tur i den smukke slotshave. Her fik vi anledning til at diskutere nogle af de kommunikationsudfordringer, som de danske medlemmer har oplevet med AQHA. Bl.a. blev de manglende year-end awards fra 2019 og 2020 bragt videre til Norman Luba, der straks iværksatte en undersøgelse internt for at nå til bunds i problemet. Derudover snakkede vi om muligheden for at komme i kontakt med AQHA. Ofte er der lange svartider på email, og det er dyrt og besværligt at ringe til AQHA. Tidligere var der en særlig international telefonlinje i member support, man kunne ringe til, men den blev nedlagt for et par år siden. Norman vil arbejde med muligheden for at genetablere en mere direkte forbindelse mellem internationale medlemmer og AQHA’s member service.
Frokosten blev spist på smukke Restaurant Skipperhuset ud til Esrum Sø. Her fik vores amerikanske gæster smagt lidt dansk madkultur i form af smørrebrød og risalamande. Efter frokosten gik turen til Dream Performance Horses i Fredensborg, som drives af Jeanne Olsen. Her viste Jeanne sin idylliske stald frem, og fortalt om sin avlsprogram, særligt hendes prioriterer i korrekt fodring og maksimal foldtid. Da sneen begyndte at dale ned, inviterede Jeanne på gløgg i privaten. Her fik Jeanne mulighed for at diskutere fordele og ulemper ved hhv. AQHA og APHA, og hvordan de to avlsforbund kan lære af hinanden.
Med besøg hos både Kumlegaard QHs og Dream Performance Horses fik vores amerikanske gæster rigtig god indsigt i at være large-scale avler med et stort avlsprogram, samt at være small-scale avler med et par føl årligt, samt de udfordringer der kan følge med de to typer avl.
Dagen sluttede af i hyggelige, julepyntede tivoli.
Lørdag
Lørdag var der reproduktionsseminar på programmet. 25 medlemmer (heraf et par stykker på Zoom) deltog i dette lærerige heldagsarrangement. Alle deltagere fik en fantastisk goodiebag sponsoreret af AQHA og USLGE. Sofie Lindholm, Sierra Kane og Norman Luba bød alle deltagere velkommen. Rafael gennemgik alt nødvendig teori og reproduktion; hoppens reproduktionsanatomi, forberedelse af hoppe til kunstig insemination, alt vedrørende frostsæd, typiske reproduktionslidelser hos hoppen, fodring under drægtighed m.m. Herefter var der frokostpause, hvor alle deltagere fik mulighed for at tale med AQHA’s ledelse. Efter frokost fortsatte seminaret med den praktise del. I stalden stillede Natasha Møller gavmildt to hopper til rådighed, som blev undersøgt og scannet. En rigtig spændende, og meget lærerig oplevelse. Ved seminaret deltog vores anden QSP-dyrlæge, Laura Rønnow (Rønnow Repro) desuden også.
Herefter blev vores seminar og hele besøget rundet af. Sierra og Rafael fløj tilbage til Texas søndag morgen, mens Norman og Lorraine blev to dage ekstra i København som turister, inden de vendte snuden mod Kentucky tirsdag morgen.
Afrunding
Alt i alt et super besøg, hvor vi fik vist vores amerikanske gæster mange forskellige aspekter, dels af DKQHA og dels af dansk kultur generelt. Vi oplevede AQHA’s ledelse som utroligt lydhøre og enormt opmærksomme på, hvordan de kan forbedre processerne for internationale medlemmer. Vi er utroligt beærede over, at de valgte at besøge os i netop Danmark. Det var en stor oplevelse for alle involverede!