Hjælp til nye avlere
Hvad skal du vide når du køber en Quarter Horse? Hvordan fungerer det med hestepas? Vil du gerne avle og hvad gør du når din hingst skal kastreres? Her kan du få svar på nogle af de mange spørgsmål involveret i avl
Alle heste skal have et hestepas incl. medicinsider – det er lovpligtigt. Hestepasset udstedes af SEGES. Føllet/hesten, som skal have pas, skal besigtiges af en ID-mærker fra SEGES eller af dyrlægen, som udfylder en speciel formular. Føllet skal være ved moderens side, når det besigtiges, men det behøver ikke at være registreret hos AQHA før besigtigelsen.
Man skal være opmærksom på, at såfremt føllet/hesten, der skal have pas, ikke længere går hos sin moder, så skal dens alder bekræftes af en dyrlæge. Hesten skal registreres i Danmark inden den fylder 6 måneder.
Hesten kan herefter registreres hos SEGES. Hestepas og registrering kan betales i SEGES’ netbutik.
Hestepasset skal altid følge hesten.
Vær også opmærksom på følgende EU regler: Siden 1. januar 2010 har det været et lovkrav at ejerskifte hesten. Ejerskifte af Quarter heste sker som bekendt hos AQHA i USA (se mere under “Avl, hvis du bliver den heldige ejer af en Quarter Horse”). Der skal ligeledes foretages et ejerskifte hos SEGES. Dette sker ved at fremsende en kopi af det originale ejerskiftede AQHA registreringsbevis til SEGES, Agro Food Park 15, Skejby, 8200 Århus N. Det koster 187,5 kr.
Hvad skal man være opmærksom på, når man skal købe en Quarter hest?
Papirerne på en Quarter hest er af meget stor betydning for hestens værdi. En Quarter hest uden papirer har en langt ringere værdi og kan ikke starte i de AQHA godkendte klasser, ligesom man ikke vil kunne avle føl med AQHA papirer. Derudover er det vigtigt, at man ved køb af en Quarter hest får den skrevet over i sit navn, ellers vil man f.eks. være udelukket fra at starte i AQHA Amatør klasserne.
Avlsforbundet for Quarter hestene er det amerikanske ”American Quarter Horse Association” også kaldet AQHA og alle Quarter heste i verden registreres her. Dette avlsforbund tager sig også af al omregistrering af Quarter heste ved ejerskifte, registrering af bedækninger samt føl og registrering af resultater ved AQHA show m.m.
Ved køb af en Quarter hest skal man altid sørge for at se hestens originale papirer, kaldet ”Certificate Of Registration”. Det er ikke nok at se en kopi. Derudover er det særdeles vigtigt, at ejeren af hesten skriver under på en ”Transfer Report”, således at man får hesten over i sit eget navn. Igen er det vigtig at checke, at den der skriver under på ”Transfer Reporten” også er den, som står anført som ejer af hesten på det originale registreringspapir. Ingen andre kan skrive under på en ”Transfer Report”. Det originale ”Certificate Of Registration” samt den underskrevne ”Transfer Report” sendes til AQHA, hvorefter man automatisk indenfor nogle uger modtager et nyt ”Certificate Of Registration” påført det nye ejernavn. Et ejerskifte ”Transfer” koster 20 dollar for AQHA medlemmer.
AQHA’s transfer report kan findes her.
I nogle tilfælde kan man ved køb af føl komme ud for, at føllet endnu ikke er registreret hos AQHA. Det er avlerens ansvar at få føllet registreret og man bør sikre sig, at dette sker. Evt. kan man aftale med avleren/sælgeren, at man ved køb af føllet betaler halvdelen af købssummen, når handlen indgås og den resterende halvdel, når man har modtaget papirerne fra AQHA.
Hvad skal man være opmærksom på, når man vælger at sætte sin Quarter hoppe i fol?
Når man har fundet den rigtige hingst til sin hoppe, er der flere ting, der gør sig gældende for, at man kan få de vigtige AQHA papirer på føllet. Hingsten skal være avlsgodkendt hos AQHA. Hingsteejeren har ansvaret for dette, idet der betales et avlsgodkendelsesbeløb til AQHA samt laves DNA test på hingsten. Dette gøres kun en gang. Derudover har hingstejeren pligt til hvert år at udfylde en ”Breeding Report” senest i november måned i bedækningsåret over de Quarter hopper, som hingsten har bedækket. Hingsteejeren vil derefter modtage registreringspapirer ”Registration Application” for hver enkel hoppe, som så skal sendes til hoppeejeren. Uden denne ”Registration Application” kan hoppeejeren ikke få føllet registreret hos AQHA og dermed få AQHA papirer. ”Registration Application” skal være underskrevet af både hingste- og hoppeejer.
”Breeding Report” samt betaling af afgiften er hingsteejerens ansvar og en hoppeejer har ikke direkte mulighed for at checke, at dette bliver gjort. Her må man som hoppeejer have tillid til hingstejeren.
Registrering af føllet hos AQHA
Som hoppeejer er det særdeles vigtigt, som ovenfor nævnt, at få en underskrevet ”Registration Application” fra hingsteejeren. Denne formular udfyldes af hoppeejeren og sendes til AQHA sammen med 5 fotos af føllet samt en registreringsafgift på 40 dollar. På ”Registration Application” skal du infomere om føllets fødselsdag, farve, køn og aftegn samt vælge 4 forslag til føllets navn. Registration Application findes her.
Du kan også registrere dit føl online på AQHA hjemmeside. Her skal du gå ind under Member Service, hertil kræves dit ID-nummer (AQHA-medlemsnummer) samt en pin-kode, som bestilles hos AQHA. Herefter vælger du ”Register your foals online” og følger i øvrigt vejledningen.
Hvis føllet af en eller anden grund skulle dø, skal dette informeres til AQHA.
Hvad skal der gøres, når en hingst kastreres?
Når en Quarter hingst kastreres skal dette meddeles til AQHA og det skal ligeledes påføres på AQHA certifikatet, at hesten nu er vallak. Dette kan gøres på 2 måder. Du kan selv sende hestens originale certifikat til AQHA sammen med informationen om, at hingsten er kastreret, samt dato for kasterationen. Du vil modtage certifikatet retur fra AQHA påført et ”Gelding” stempel.
Dette Gelding Statement skal udfyldes og sendes sammen med certifikatet.
Det er også muligt at få hesten registeret som vallak i forbindelse med ejerskifte. På ”Transfer Reporten” findes en rubrik, som skal krydses af, såfremt hesten er katrereres. I begge tilfælde er det gratis.
Det er vigtigt, at få hesten registreret som vallak!
En vallak, der stadig er registreret som hingst på det tidspunkt, hvor showresultaterne indgår til AQHA, vil blive diskvalificeret (Halter-klasser). Ligeledes er det ikke tilladt at starte hingste i Novice Amateur, Youth og Novice Youth klasser, hvorfor det er vigtigt, at hesten er registeret som vallak hos AQHA.