Hverdagen under Corona-krisen

Der er ingen tvivl om, at der de seneste uger er vendt op og ned på vores hverdag: lukkede arbejdspladser og uddannelsesinstitutioner, social afstand, forbud mod at forsamles mere end 10 personer er blot et par af de ændringer, vi har oplevet. Men hvordan påvirker corona-virussen og nedlukingen af samfundet ens hverdag, når man har hest? Vi har snakket med 3 af vores medlemmer, om hvordan deres hverdag med hest er blevet ændret som følge af corona-virussen.

Sabrina Ellesø
– Medlem i DKQHA. Ejer af “Surpricingly Good”, der er indbetalt i DQAF. Sabrina er opstalder på Kumlegården

Hvordan har din hverdag med hestene ændret sig, som følge af corona-krisen? Hvad får du tiden til at gå med?
– Min hverdag har ikke ændret sig voldsomt meget ift. corona da LilleFod er i halvtræning (3x ugentligt), men undervisning er begrænset til kun at være udendørs, og så prøver jeg at komme i stalden på andre tidspunkter end normalt. Jeg kan sommetider godt lide og kigge med på LilleFods træning, og her plejer jeg selv at strigle og sadle op, men det gør de så selv i den her periode, for at undgå smittekontakt på udstyret.
Stalden er lukket imens personalet lukker heste ud, fodrer og muger bokse. Så vi er velkommen til at komme kl 11:00 – frem til indlukning kl 14:30. Herefter er stalden lukket til 15:30 hvor personalet fodrer. Alle heste bærer grimer på folden, og personalet anvender kun deres eget træktorv ved ind- og udluk for at forebygge en evt. smitte.

Har det påvirket de planer du havde for sæsonen 2020?
– Ja, Spring Celebration er aflyst og det var noget jeg havde set frem til, da jeg gerne ville have prøvet min allerførste første rideklasse på LilleFod – som skulle have været på hjemmebane. Vi deltog i DKQHA’s træningsstævne, netop for at få noget feedback at kunne arbejde med til Spring Celebration.

Celena Bøeck
– Youth medlem i DKQHA.
Celena var udtaget til det danske youth team, der skulle have repræsenteret Danmark ved Youth World Cup i juli måned.

Før corona-krisen ramte var du i udlandet og arbejde. Kan du fortælle lidt mere om hvor du var, og hvad dit arbejde gik ud på?
– Jeg var nede hos RB showhorses, hos Rikke Benjaminsen, i Østrig. Hos Rikke arbejdede jeg i stalden, lukkede heste ud og ind. Jeg longerede også en masse heste dernede, hvor Rikke forklarede en masse om hvordan den skal gå, osv. Jeg fik også lov at ride på nogle af hestene, hvor Rikke så underviste, for at jeg kunne mærke, hvordan det rigtigt skulle føles.

Hvornår besluttede du at rejse hjem til Danmark, og hvordan var rejsen hjem?
– Jeg havde været hos Rikke i 4 måneder da jeg besluttede mig for at tage hjem. Grundet corona-krisen kom min far d. 11/3 og dagen efter pakkede vi så hestene og kørte de 14 timer hjem. Hjemrejsen gik så fint, hestene stod fint omme i traileren og vi kørte uden noget videre kø.

Hvad får du tiden til at gå med nu? Hvordan er din hverdag påvirket af corona-krisen?
– Min hverdag er ikke voldsomt påvirket af corona-krisen, da mine heste står hjemme, og jeg derfor ikke skal ud blandt nogle for at passe dem. Mine dage går meget med træning af min nye hest Gockerl. Vi går ture og rider på ridebanen, selv i blæsevejr.

Hvad skal der ske i fremtiden, når corona-krisen er overstået og verden begynder at åbne igen? Hvilke planer har du for i år?
– I fremtiden skal vi selvfølgelig ud til nogle stævner, både herhjemme og i udlandet, og vise alt det træning vi har lavet i disse tider. I år er der ikke de store planer, udover de stævner der bliver afholdt herhjemme, og de clincs der ikke bliver aflyst. 

Rikke Weis
– Medlem i DKQHA. Tidligere bestyrelsesmedlem og kasserer.
Rikke er opstalder på Tuse Creek Ranch

Hvordan har din hverdag med hestene ændret sig, som følge af corona-krisen? Hvad får du tiden til at gå med?
– Hverdagen med hestene for os har ændret sig på den måde, at vi, for bedst muligt at følge myndighedernes anbefalinger, kun må være 5 pensionærer på gården på samme tid. Dermed er det sociale aspekt, i at tilbringe timer i stalden ikke det samme, som det plejede før nedlukningen af landet. Til gengæld ved alle, at det er det, der skal til, så folk respekterer det, og tror vi alle bare er glade for, at vi fortsat kan komme i stalden og nyde tiden med hestene. Også selvom det er på en lidt anden måde, end vi plejede. Hestene får lidt flere lette trænings- og fridage, end en normal marts og april måned ville have budt på, men det nyder de helt sikkert. Jeg har heldigvis mulighed for selv at arbejde hjemme i de her dage, mens jeg er ansat på Biomedicinsk Institut på Københavns Universitet. Den ene eksamen jeg har til sommer, den bliver formentlig online og hjemmefra, så det er en ny måde at gå til eksamen på for vores studie, men ligesom for alle andre, så er jeg sikker på, at det nok skal gå fint. Derudover nyder jeg at komme i stalden eller løbe en lille tur i det vildt dejlige forårsvejr, som vi har for tiden. Derhjemme har vi helt sikkert også bagt mere, end vi plejer på en gennemsnitlig måned 🙂

Har det påvirket de planer du havde for sæsonen 2020?
– Ja, det har det helt sikkert. Vi havde planlagt både at skulle starte til vores lokale klub HCWR’s forårsstævne Take it Easy, samt Tuse Creek Ranch’ ”Take it To More” og Kumlegaardens ”Spring Celebration”, der alle 3 er blevet aflyst. Det er en svær tid for rigtig mange mennesker, og det er helt mærkeligt, når vi ikke længere kan samles, som vi plejer og dermed heller ikke nyde vores fælles sport sammen, men vi glæder os til den dag vi igen kan det. Planen for sæsonen i 2020 var ellers også formentlig en tur til Hälldala Ranch i Sverige i efteråret, ”Ride In” på Tuse Creek Ranch, NRHA EM til juli, DKQHA DM til september på Kumlegaarden, og NRHA.DK DM til oktober, men intet er sikkert lige nu, og vi tager det hele som det kommer. Håber i hvert fald, at de arrangører, der år efter år lægger mange frivillige kræfter og timer i at arrangere stævner for os deltagere, bliver støttet  når denne her globale corona-krise en gang er overstået.